Gratis naar het Muiderslot tijdens staking scholen

Wat te doen met de kinderen tijdens de landelijke onderwijsstaking op 30 en 31 januari a.s.? Alle leerlingen kunnen op donderdag 30 januari a.s. gratis Rijksmuseum Muiderslot bezoeken. En daar is van alles te zien, ontdekken en doen.

Wat is er te doen?

Ontdek het kasteel door de middeleeuwse torens te beklimmen en rond te dwalen. Ga terug in de tijd en bewonder harnassen, zwaarden, meubels, schilderijen en meer. Zo kom je te weten hoe het leven vroeger was op een kasteel. Vooral in de winter was dat geen pretje…. Vergeet ook een bezoekje aan de kasteeltuinen niet.
Voor leerlingen tussen 6 en 12 jaar zijn er activiteitenkaarten met leuke opdrachten (te koop à 2,50 euro bij de kassa). Ook zijn er historische instapkostuums in het kasteel, altijd leuk voor een selfie. Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar en volwassenen is een gratis audiotour beschikbaar. En als extraatje op deze stakingsdag is er een gratis creatieve workshop.

Workshop

In het Atelier op Zolder is op 30 januari van 11.00 tot 15.00 uur een doorlopende workshop: Zet je juf of meester in de bloemen! Maak een mooi ‘scheur-boeket’ en geef het na de staking aan de leerkracht. Dit creatieve bosje bloemen is een symbolisch steuntje in de rug voor de leerkrachten. De workshop is gratis, reserveren is niet nodig. Materialen en inspiratiebronnen zijn aanwezig.

Openingstijden en praktische informatie

Het Muiderslot is open van 10 tot 17 uur. Kinderen tot 12 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene naar binnen (maximaal 3 kinderen op 1 begeleider). De gratis entree geldt alleen op donderdag 30 januari 2020 en voor leerlingen tot en met 17 jaar. Bekijk hier de overige entreeprijzen.

Muiderslot treedt toe tot canonnetwerk van musea

Op 27 juni a.s. brengt Rijksmuseum Muiderslot de geschiedenis op speelse wijze tot leven. Basisschoolleerlingen maken die dag op een muzikale manier kennis met Floris de Vijfde, de graaf die het kasteel liet bouwen.

De aanleiding voor dit feestje is dat het Muiderslot toetreedt tot een select gezelschap van musea in Nederland: het canonnetwerk. Wat deze musea verbindt is dat ze allemaal een belangrijk onderdeel uit de geschiedenis van Nederland vertellen. In het geval van het Muiderslot is dat het verhaal van Floris de Vijfde en de Middeleeuwen.

Bijzondere topstukken
Het stoere en eigenwijze Muiderslot staat al sinds 1285 op een strategische plek aan het water en onder de rook van Amsterdam. Het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland kent een roerige geschiedenis. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks zo’n 145.000 bezoekers het kasteel die allemaal worden aangetrokken door deze magische plek, midden in het groen. Het kasteel is dus een waar topstuk. Andere canon topstukken die te zien zijn, zijn een middeleeuwse munt met de beeltenis van Floris de Vijfde en een uniek kinderzwaard uit de Middeleeuwen. Een dergelijk oefenzwaard moet Floris als kind ook gehad hebben om te leren vechten.

Dansen met Floris de Vijfde
Samen met 60 leerlingen van de Jozefschool uit Muiden, de burgemeester en de wethouder Cultuur van de gemeente Gooise Meren viert het Muiderslot feest op 27 juni 2019 vanwege de toetreding tot het canonnetwerk. Niemand minder dan graaf Floris de Vijfde zelf komt de feestelijkheden opluisteren. Hij komt tot leven in een scène uit de magische dansmusical Floris door theatergroep plan d. Een unieke voorstelling met zingende ridders, dansende jonkvrouwen en dappere troubadours.

De Canon van Nederland
De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld. Docenten gebruiken de canon voor hun lesprogramma’s. Alle deelnemende musea en erfgoedinstellingen van het landelijke canonnetwerk vertellen in vijftig thema’s (‘vensters’) de Canon van Nederland.

Op deze manier wordt de geschiedenis tastbaar voor bezoekers. De landelijke samenwerking tussen de musea is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is: de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.

De landelijke samenwerking van musea en erfgoedinstellingen wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Midzomeravondpicknick rond het Muiderslot

Op deze langste dag van het jaar, op vrijdag 21 juni, gaan vanaf 18.00 uur de poorten open voor een sfeervolle midzomeravondpicknick. Iedereen mag gratis naar binnen op voorwaarde dat men een hoed draagt! Kom een heerlijk plekje uitzoeken in de pruimenboomgaard of op de vestingwallen. Neem een eigen picknickmand mee of reserveer een goedgevulde mand bij ons museumcafé.

Lees meer
1 2 3