Dodenherdenking Almere Haven ook via livestream

De dodenherdenking in Almere Haven is dit jaar live te volgen via een livestream op internet. De stream is te volgen via de website van het Comité 4 en 5 mei Almere. 
Klik hier om direct naar de stream te gaan.

Op deze manier wil het comité iedereen die niet in staat is naar Almere Haven te komen de mogelijkheid bieden om de dodenherdenking thuis te volgen. 

1977: De eerste herdenking in de nieuwe stad Almere

Op 4 mei 1977 vond de eerste herdenking plaats in Almere. Het weer was zoals het hoort op 4 mei: niet te koud en met een vleugje wind dat de lente aandraagt en gevoel van hoop geeft. Zo moeten de mensen het op 4 mei 1946 hebben ervaren. Hoop dat het na de verschrikkingen van de oorlog beter zou worden en dat de offers van hen die stierven niet vergeefs zouden zijn. Ongeveer 300 personen woonden deze eerste plechtigheid bij. Dat waren toen bijna alle inwoners van Almere.

Bekende Almeerders vormden een groepje dat eigenlijk de voorloper is van het Comité 4/5 mei. Finnie Deijs, Frits Huis, Willem Duif en Sietske van Oogen organiseerden de herdenkingen. Zij waren van mening dat de herdenkingen sober moesten zijn en hadden maar één wens: een monument. Dit werd een steen met opschrift die werd geplaatst op de Markt in Almere haven. Twintig stappen van de schoenmaker en tien stappen van bakker Van Duin.

In 1995 is de steen vervangen door het huidige monument: de tafel met de dolfijn. Kunstenaar Marcel Smink ontwierp het monument. Door de karakteristieken van de dolfijn en het opschrift symboliseert het de hoop. De dagen van 40>45 staan in goud op de randen van de tafel en markeren de persoonlijke droefenis en herdenking van hen die ons na stonden. De steen is later geplaatst bij de toegang van het ‘Bos der onverzettelijken’ als startpunt en tevens eindpunt van de Weg 1940-1945. Zo is de cirkel gesloten en de boodschap die met het opschrift tot ons komt, verankerd: “Voor hen die vielen in de strijd tegen de Duitse bezetting, 1940-1945″

Steun het comité, koop een fakkelspeld

Naast de jaarlijkse herdenking op 4 mei doet het comité ook veel aan het ontwikkelen van educatieve producten om de herinnering levend te houden. Om dit te steunen kan men via de website fakkelspeldjes kopen. Het te doneren bedrag bepaalt u zelf. De speldjes worden per 5 stuks verkocht.