Hennis-Plasschaert opent Sterke Vrouwen tentoonstelling

Voormalig minister van Defensie en huidig Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert heeft zaterdag 21 april de tentoonstelling Gewapend met schoonheid in Rijksmuseum Muiderslot geopend. De macht en invloed van vrouwen door de eeuwen heen staat centraal op deze expositie. Na een gepassioneerd betoog over de rol van vrouwen in de politiek, bracht een roofvogel haar de sleutel van de expositie.

Vrouwen en politiek

Hennis-Plasschaert citeerde in haar openingsspeech Margaret Thatcher:
“If you want anything said, ask a man. If you want anything done, ask a woman.”
Verder verwees zij naar Aletta Jacobs, voorvechter van het vrouwenkiesrecht en één van de iconen die op de tentoonstelling tot leven komt. Hoewel de strijd van Aletta Jacobs lang geleden lijkt, hamerde Hennis erop dat dit beslist niet het geval is. Ook concludeerde Hennis – in het vorige kabinet de eerste vrouwelijke minister van Defensie – dat de vrouw bezig is aan een opmars. Die opmars zal gepaard moeten gaan met veel zelfbewustzijn, de wil om vooruit te komen, de drang om het verschil te maken en het lef om risico’s te nemen. Net zoals de vrouwelijke historische iconen dat ooit deden.

Gewapend met schoonheid. Vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen

Tot en met 31 oktober 2018 worden bezoekers van Gewapend met schoonheid aan het denken gezet over de machtsmiddelen die vrouwen konden én kunnen gebruiken om hun invloed aan te wenden. Dit gebeurt aan de hand van thema’s als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, de vrouw als moeder, vrouwelijke schoonheid en mode & sieraden.

Persoonlijke historische objecten, zoals de vlecht van Jacoba van Beieren en de ring van Maria Tesselschade, verhalen over de vaak onzichtbare macht van invloedrijke vrouwen uit de Hollandse geschiedenis. Ook is er in de tentoonstelling aandacht voor de geromantiseerde levensverhalen van iconische historische vrouwen in literatuur, film en kunst.
Het Muiderslot heeft voor deze tentoonstelling eveneens drie hedendaagse Nederlandse kunstenaressen gevraagd om hun visie op macht en vrouwen te geven: Ella Siekman, Jenny Ymker en Isabelle van Zeijl.

Openingstijden en workshop rolmodel

De tentoonstelling Gewapend met schoonheid is te zien t/m 31 oktober 2018. Het Muiderslot is in die periode geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Kaartverkoop tot 16.30 uur. Bij de tentoonstelling wordt op zondag 3 juni 2018 een workshop georganiseerd ‘Ontdek het rolmodel in jezelf’. Kijk voor meer informatie op www.muiderslot.nl

Deel dit bericht op social media!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin