Erfgoedhuis Almere tijdelijk gesloten

Erfgoedhuis Almere is tijdelijk gesloten vanwege de maatregelen rondom het corona virus. Gemeente Almere en het Erfgoedhuis volgt hierin het landelijk beleid. Tot 1 juni is Erfgoedhuis Almere gesloten en zijn de activiteiten, waaronder het Erfgoedcafé, geannuleerd. Erfgoedhuis Almere laat het u weten wanneer deuren weer geopend zijn en de activiteiten worden hervat. Mocht u vragen hebben, mail archeologie@almere.nl

Desperado, de nieuwe zomervoorstelling van Suburbia

Deze zomer speelt Theatergroep Suburbia de Nederlandse komedie Desperado, over vier cowboys in de polder. De voorstelling is te zien van 3 juni tot en met 12 juli 2020 op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Desperado is geschreven door het acteurs- en schrijversduo Ton Kas en Willem de Wolf.

Vier cowboys in de polder

Vier vrienden komen elke zaterdagmiddag samen in hun club honk. Dan verkleden Harrie, Leo, Robin en Bert zich als cowboys en wanen zich even vier helden uit het Wilde Westen. Ruwe, goudeerlijke kerels met baarden die respect afdwingen en voor elkaar door het vuur gaan.

Maar in het dagelijkse leven voelen ze zich onbegrepen en tekort gedaan. Op hun werk en door hun vrouwen. Verongelijkt zoeken ze steun bij elkaar tegen de oneerlijke grote boze buitenwereld.

“Wij kunnen toch zeker wat
kijk als je nou niks kunt maar wij kunnen toch wat dus dan pik je dit toch niet
dit is toch niet waar je van droomde
want ik heb toch ’n droom.”

Desperado is briljant geouwehoer van vier mannen met kleine hartjes. Zwartgallig maar onweerstaanbaar geestig. Desperado is geschreven door Ton Kas en Willem de Wolf, ook wel bekend als het duo Kas & de Wolf.

De jaarlijkse zomervoorstelling van Theatergroep Suburbia is een complete avond uit op het Stadslandgoed De Kemphaan met voorafgaand een Tex Mex Dinner. Desperado is te zien van 3 juni tot en met 12 juli van woensdag tot en met zondag. De première is donderdag 11 juni. De kaartverkoop opent 1 april.

Meer informatie over de voorstelling en de acteurs op www.theatergroepsuburbia.nl

Cultuurfonds Almere honoreert eerste aanvragen voor 2020

Het project Landmarkering Zichtlijn Pampushout van Stichting Flevolandschap

Cultuurfonds Almere heeft weer geld beschikbaar voor culturele projecten in Almere. Culturele makers, waaronder filmmakers, beeldend kunstenaars en theatermakers, kunnen voor 2020 aanvragen indienen. De eerste projecten in 2020 zijn al gehonoreerd. “In 2019 was ons budget al vrij snel overvraagd omdat er gewoon ontzettend veel toffe projecten zijn in Almere. Met ons nieuw aangevulde jaarlijkse budget kunnen we ook dit jaar samen met Gemeente Almere bijdragen aan het versterken, verbreden, verbinden en vooruitgaan van cultuur in Almere.”

Het project Landmarkering Zichtlijn Pampushout is één van de projecten die in 2020 in gehonoreerd. De aanvrager, Stichting Flevolandschap, wil met de realisatie van een sculptuur een inhoudelijk en esthetische toevoeging aan de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Almere. Jan-Melle Liscaljet, cultuurmakelaar van Cultuurfonds Almere vertelt: “Het project in Pampushout heeft een sterk concept in een ogenschijnlijk simpel ontwerp, dat uiting geeft aan typisch Almeers cultureel erfgoed.”

“Culturele makers zijn welkom met nieuwe initiatieven.”

Makers met ambitie

Makers die ambitie hebben voor een project kunnen bij Cultuurfonds Almere in gesprek met de cultuurscouts. Jan-Melle: “Zij gaan met makers in gesprek. We denken graag mee over hoe een project kan slagen. We bieden naast financiering bijvoorbeeld ook advies en een netwerk. Vanaf 8 maart a.s. organiseren we de informatieve bijeenkomsten Culturele Zaken. Hier kunnen makers direct met ons in contact komen.”

Extra budget

Naast het jaarlijks budget heeft Cultuurfonds Almere met het nieuwe Almeerse coalitieakkoord vanaf dit jaar ook een extra budget voor projecten die gerelateerd zijn aan de Floriade. Het College heeft besloten dat Cultuurfonds Almere dit extra geld kan inzetten ten behoeve van culturele programmering op en rond de Floriade.

Cultuurfonds Almere gaat graag in gesprek met Almeerse makers. Mail naar Cultuurfonds Almere via info@cultuurfondsalmere.nl. Voor meer informatie: www.cultuurfondsalmere.nl, onze sociale media kanalen LinkedIn en Facebook: /cultuurfondsalmere en via Twitter: @cultuuralmere. & Instagram: @cultuurfondsalmere.

Expositie in provinciehuis ‘De Kracht van het Verhaal’

Op vrijdagmiddag 6 maart, om 16.30 uur, opent Franc Weerwind, burgemeester van Almere, de tentoonstelling De Kracht van het Verhaal in het provinciehuis van Flevoland, met daarin werk van drie kunstenaars: Godfried Zöllner, Frans van der Ven en Rob van den Broek – een schilder, een beeldhouwer en een instrumentenmaker.

Goede kunst wordt gekenmerkt door het verhaal dat ermee wordt verteld, door de duidelijke signatuur. Deze drie kunstenaars bevestigen deze ongeschreven regel! Ze werken alle drie duidelijk vanuit een diepe motivatie en daardoor weten ze precies wat ze doen en waarom ze werken zoals ze werken.

Godfried Zöllner

Godfried bijvoorbeeld, schildert onderwerpen die gaan over goed en kwaad, over licht en duister. Hij doet dat op grote doeken in een expressieve stijl waardoor het lijkt alsof ze in allerijl zijn geschilderd – no time to waste. Maar schijn bedriegt: hij gaat juist heel zorgvuldig te werk en besteedt alle nodige aandacht aan de vormen en het perspectief om de onderwerpen zo goed mogelijk in beeld te brengen. Wat verder opvalt, is zijn stijl! Hij lijkt met één been in de Renaissance te staan! Qua onderwerpen en ook wat betreft zijn lijnvoering. Met het andere been staat hij stevig in deze tijd van ondernemerschap: hij benadert het vak van kunstenaar zakelijk en stelt hoge eisen aan zichzelf en zijn omgeving. Het verhaal dat hij met zijn werk vertelt is van alle tijden.

Frans van der Ven

Frans van der Ven komt in zekere zin thuis in het Provinciehuis: zijn grote Kiekendief straalt in de hal en daar overziet hij zijn land. Dat kunstwerk is het symbool geworden van Flevoland. Frans is bekend in de ondernemerswereld, dus het Provinciehuis past hem goed. Hij heeft veel awards gemaakt en penningen ter gelegenheid van wedstrijden en jubilea, en hij werkt veel in opdracht van bedrijven die opdrachten geven voor kunstwerken als versterking van hun identiteit. Maar ook in de particuliere wereld is Frans bekend. Hij is een meester in het maken van dierenbeelden. Het is alsof hij hun taal verstaat, zoals zijn naamgenoot Franciscus van Assisi dat volgens de legenden kon.

Rob van den Broek

Rob van den Broek is vernieuwend op een ander vlak: hij verbindt verschillende vakgebieden en talenten. Hij ontwerpt nieuwe en unieke muziekinstrumenten. En professionele musici zijn inmiddels zo enthousiast dat ze composities schrijven voor die instrumenten. Snaarinstrumenten die tegelijk slagwerkinstrumenten zijn, of instrumenten waarop je met vier mensen tegelijk kunt spelen. Daarbij zijn de instrumenten bouwkundige hoogstandjes, met een perfecte afwerking. In het provinciehuis hangen grote foto’s van een serie strijkinstrumenten. En bij de opening wordt er op en aantal van die instrumenten gespeeld, door Neco Novellas, Alaa Arsheed en Rob zelf.

De tentoonstelling is vanaf 28 februari te zien, tot 10 april. Het provinciehuis is gevestigd aan Visarenddreef 1, in Lelystad en geopend tijdens kantooruren. Het provinciehuis is gratis toegankelijk.

ArtScience studenten werken op het Almeerderstrand

Vanaf 9 tot en met 13 maart werken er twaalf internationale studenten van ArtScience Faculty op het Almeerderstrand. Net als vorig voor- en najaar werken ze hier een week lang als artists in residence van StrandLAB Almere. De nieuwsgierigheid van de studenten gaat dit keer uit naar het zand. Zand is zowel oud als vernieuwend. Een eenvoudige storm over het strand verwijdert alle sporen van gisteren, maar een zandkorrel kan eeuwen bestaan.

Lees meer

‘The Last African In Europe’ – mockumentary door Mo Hershi

Première van de mockumentary van comedian en programmamaker Mo Hersi waarin hij inzichtelijk wil maken wat de gevolgen zijn wanneer alle Afrikanen uit Europa vertrekken en alle Europeanen Afrika verlaten.

“Laten we de grenzen op 30 maart maar sluiten tussen Afrika en Europa”, stelt comedian en programmamaker Mo Hersi voor. “Maar dan wel aan beide kanten.” Hersi maakte de mockumentary ‘The Last African in Europe’ om zijn standpunt kracht bij te zetten. “Ik wil inzichtelijk maken wat de gevolgen zijn als alle Afrikanen Europa verlaten en Europeanen uit Afrika moeten vertrekken.”

In de mockumentary, waarbij een onderwerp (fictief of echt bestaand) wordt besproken zoals in een documentaire, schetst de Almeerse comedian en programmamaker een doemscenario. Hij is de laatste Afrikaan in Europa. Nederland staat voor de helft onder water. Europa is in een crisis beland en Afrika heeft de grenzen hermetisch gesloten.

Zwarte humor

Hersi: “Europese Afrikanen keren terug naar Europa en witte mensen mogen niet meer naar Afrika. Dat is het uitgangspunt van mijn documentaire. Ik hoop de kijker inzicht in de vluchtelingenproblematiek te geven, en aan de andere kant de zwarte humor ervan in te laten zien. De reacties van de kijkers zijn zeer positief. Ze vragen mij dan: hoe kunnen we het anders doen? Ofwel: hoe komen we weer dichter bij elkaar, in plaats van verder polariseren.”

Films

Naast ‘The Last African in Europe’ vertoond de Nieuwe Bibliotheek deze avond ook de films ‘Abdoul’ van Kiyomi Molin en ‘Achttien’ van Joost van Beek.

Na afloop van de film vindt een dialoog plaats onder leiding van een moderator waarbij het publiek in gesprek kan met de makers.

Een gratis kaartje voor deze avond bestel je hier.

1 2 3 6