Tweeluik William Shakespeare in nieuwe Bibliotheek

Op donderdag 30 januari én 6 februari organiseert de nieuwe bibliotheek een tweeluik over de grootste dichter aller tijden, William Shakespeare (1564 – 1616).

Liesje Schreuders van Bureau Boeiend neemt je mee terug in de tijd, naar de Renaissance, naar Londen, naar het theater aan de hand van de verbluffende poëzie van deze allergrootste (toneel)dichter. De avonden vinden plaats in bibliotheek Stad en beginnen om 19.45 uur.

Inhoud

De eerste avond reis je mee terug naar het Engeland van koningin Elizabeth en koning Jacobus, naar de Renaissance, Londen, de nieuwe theaters, het ruige, woeste leven van toneelschrijvers en acteurs. Oorlog, moord, liefde en seks – en niet alleen op het toneel. Geniet mee van Shakespeares wereldfaam. De beste fragmenten krijg je in vogelvlucht te zien én te horen.
De tweede avond gaan we in op Shakespeares beroemdste toneelstuk, Hamlet, met de wereldberoemde woorden ‘To be, or not to be – that is the question’. Het verhaal gaat terug op een oude Scandinavische legende, over een prins die doet alsof hij gek is, om wraak te nemen voor de moord op zijn vader.
Shakespeare maakte er een toneelstuk vol filosofische raadsels en psychologische uitdagingen van. Nog altijd zal vrijwel elke acteur en regisseur Hamlet minstens één maal willen opvoeren, om iets toe te voegen aan de eindeloze interpretaties van dit fantastische en bloedstollende drama.

Liesje Schreuders

Drs. Liesje Schreuders is schrijver en docent literatuurgeschiedenis en Nederlands. Zij studeerde cum laude
af in de literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is oud-eindredacteur van Arabesken,
het tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap. Haar uitgangspunt is dat lezen genieten is en dat goed zen nog meer genieten is!.

Een toegangskaartje voor deze twee avonden kost € 15,- voor leden en € 17,50 voor niet-leden en is verkrijgbaar via www.denieuwebibliotheek.nl/agenda of bij de klantenservicebalie.

Labyrinth of the Senses [LotS] start 27 september

Kom proeven, ruiken, luisteren, kijken en voelen in het Labyrint van je zintuigen

Op vrijdagmiddag 27 september om 17.00 uur opent de Almeerse wethouder van cultuur Hilde van Garderen het Labyrinth of the Senses [LotS] en start hiermee het Uitfestival Almere. [LotS] bestaat uit zes enorme bubbels die aan elkaar vast zitten als zeepbellen. [LotS] staat op het Forum tegenover de bioscoop en is onderdeel van het Uitfestival Almere. Het festival vindt plaats van 27 tot en met 29 september 2019 in Almere Centrum. Met meer dan 80 artiesten en 120 voorstellingen.

“De bubbels zijn supervet!”

[LotS] is een interactieve kunstinstallatie
[LotS] is een rondreizende kunstinstallatie waarbinnen je kunt rondlopen. In de zes enorme bubbels van [LotS] ontdek je hoe jouw zintuigen je soms voor de gek houden. Zintuigen kunnen ons verleiden om bepaalde dingen te doen of juist niet. Wat je zintuigen je vertellen beïnvloedt de keuzes die je maakt. Je ondergaat een multisensitieve reis via een aantal korte belevenissen en je word je bewust van het feit dat je zintuigen vaker op ‘uit’ staan dan op ‘aan’.

“Vooraf had ik wel mijn twijfels; maar ik ben onder de indruk hoe fraai alles geworden is!”

Wat vind je in de bubbels?
Een mix van kunstenaars, wetenschappers en spelmakers werkten aan dit unieke project. In elke bubbel staat een kunstinstallatie met een ander zintuig als thema. De belevingsbubbel geur [Scent] laat je verhalen uit de hele wereld ruiken. In kleur [Color] leer je spelenderwijs een compositie te maken, waarmee de gehele ruimte van kleur verandert en hoe je jouw emotie kan beïnvloeden. Het ‘Food Art project’ in smaak [Taste] toont ons verlangen om gezond en jong te blijven. In geluid [Sound] kom je volledig tot rust en in voelen [Touch] mag je aanraken en word je geraakt. In de laatste bubbel over de toekomst [Next Senses] verken je het onbekende. In vijf korte films over intieme technologie verwijzen we je naar systemen die ons lichaam koloniseren, ons gedrag beïnvloeden en onze identiteit bepalen.

“Het was een sensatie om binnen te zijn!”

Almere Centrum is de eerste landingslocatie
Almere is voor de initiatiefnemers Mira Ticheler en Marcel Kolder de ideale plaats om dit ‘levenswerk’ te laten landen: ‘We leven in een ratrace, je kunt je verliezen in de drukte van de stad. Door even stil te staan en je zintuigen te gebruiken, ben je meer bewust van wat je doet. En daar word je gelukkiger van.’

[LotS] is een van de eerste grote uitingen van nieuwe stichting CitySenses. Het plan is om op termijn een museaal belevingspark neer te zetten in Almere. Voor meer informatie, kijk op www.labyrinthofthesenses.nl of www.citysenses.nl [LotS] is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere, Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeente Almere, diverse bedrijven en vele donateurs.

1 2 3 5