Open Monumentendag 2019

Op 14 en 15 september doet Almere mee aan de nationale Open Monumentendag. Verschillende iconische gebouwen en locaties openen dit weekend de deuren voor publiek. Dit jaar richten de activiteiten zich op het centrum van Almere Haven: het oudste stadsdeel van onze stad. Dit is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar je normaliter niet zo snel komt en om meer over de geschiedenis van Almere Haven te horen. Het programma van de Open Monumentendag staat vanaf nu online op almere.nl/openmonumentendag.

Ontdek de eerste stadskern van Almere, haar gebouwen en de interessante verhalen en anekdotes. Of doe mee aan de bijzondere activiteiten voor jong én oud. Bezoekers kunnen tijdens de Open Monumentendag bijvoorbeeld een kijkje nemen in het eerste officiële monument van Almere: het voormalig politiebureau aan de Bivak dat ontworpen is door het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas. Daarnaast geven de stadsbeiaardiers demonstraties in het carillon van de Goede Rede toren, kunnen bezoekers een kijkje nemen in het woonexperiment Centraal Wonen De Wierden uit 1984, geven gidsen historische en architectuurwandelingen, vinden er rondleidingen plaats door het gebouw Corrosia aan de Markt, en kunnen kinderen meedoen aan workshops.

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig. Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en activiteiten.

Vrijwilligers gezocht
Erfgoedhuis Almere is op zoek naar vrijwilligers die op 14 en 15 september bezoekers willen verwelkomen bij de verschillende locaties en activiteiten. Bent u geïnteresseerd in architectuur en de geschiedenis van Almere? Meld u dan aan via almere.nl/openmonumentendag.

Almere en Open Monumentendag
Almere heeft pas één officieel monument, maar ook tal van andere iconische gebouwen en locaties. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgegeven stedenbouwkundige ontwerpen. Almere wordt niet voor niks de hoofdstad van Post 65 architectuur genoemd. Om deze bijzondere locaties open te stellen voor publiek doet de stad ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendag.

Open Monumentendag Almere is een evenement van Erfgoedhuis Almere; dé plek voor activiteiten en informatie over de ontstaansgeschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Het Erfgoedhuis organiseert gratis lezingen, tentoonstellingen en tal van activiteiten voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis.

Theatergroep Suburbia dreigt opnieuw te moeten verdwijnen

Scènefoto: uit ‘De nacht, de moeder van de dag’ – foto: Bart Grietens

ALMERE – Na het mogelijke vertrek van Vis á Vis staat nu ook theatergroep Suburbia op het punt te verdwijnen. De minister van OCW onttrekt budget aan het Fonds Podiumkunsten voor vernieuwing in de BIS en het volgen van de fair practice code. Daardoor is er een groot risico dat straks meer dan de helft van de huidige meerjarig gesubsidieerde makers en organisaties bij het Fonds Podiumkunsten buiten de boot gaan vallen.

Binnen de podiumkunsten blijken onder andere Theatergroep Suburbia en Orkater nu al buiten spel te staan doordat ze straks niet kunnen aanvragen in de Basisinfrastructuur (BIS), maar ook niet meer bij het fonds, als de aangekondigde budgetvermindering van € 8,6 miljoen wordt doorgezet.

Zakelijk leider Jos van Hulst van het Almeerse stadsgezelschap Suburbia: “natuurlijk onderschrijven ook wij het belang van vernieuwing en een eerlijke betaling in de kunsten. Maar wat de minister nu presenteert als een investering is niet anders dan een bezuiniging op het middenveld in de podiumkunsten. Om het voor anderen mogelijk te maken wat wij al jarenlang succesvol doen: cultuur maken voor en door iedereen.”

In juni presenteerde de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Engelshoven, haar uitgangspuntenbrief. Daarin formuleert ze: “Door meer rekening te houden met keuzes die lokaal worden gemaakt, kunnen we betere randvoorwaarden creëren voor een rijk, divers en bloeiend cultureel leven. (…) Samen met gemeenten en provincies wil ik cultuur voor zoveel mogelijk mensen betekenis geven.”

Net als 4 jaar geleden koos ook toen het Fonds Podiumkunsten voor doorstroming, dynamiek en innovatie omdat er te weinig budget voorhanden was. Ondanks alle mooie woorden van de minister over samen optrekken met lokale overheden, lijkt haar voornemen te stranden op de beleidsvrijheid van de cultuurfondsen. Regionale inbedding van de BIS of bij de rijksfondsen lijkt niet plaats te vinden.

Daarmee dreigt de snelgroeiende provincie Flevoland zijn enige theatergezelschap dat toneel maakt voor volwassenen te verliezen.

Suburbia in de Buurt speelt Almere mijn Trots

Suburbia in de Buurt speelt met acht jonge Almeerders tussen de 15 en 25 jaar de voorstelling Almere mijn Trots. Hoewel de stad nog niet heel oud is, kennen zij zelf geen wereld zonder Almere. Hoe is het om in deze stad op te groeien? En hoe verloopt de zoektocht naar je identiteit? Deze en nog vele andere vragen vormen de bouwstenen van de voorstelling.

Lees meer

Nieuwe kunstbus in gebruik genomen

Eindelijk is het zover: de nieuwe Kunstbus rijdt! Woensdag 5 juni onthulde wethouder Hilde van Garderen de nieuwe Kunstbus van Stichting KLEURinCULTUUR. Kinderen, ouders en voorbijgangers konden de nieuwe bus bij ARTlab Muziekwijk bewonderen.

Exact tien jaar geleden werd de oude Kunstbus van KLEURinCULTUUR geïntroduceerd. De grote, gele Amerikaanse schoolbus was vanwege z’n ludieke uiterlijk een opvallende verschijning in Almere. Helaas had de bus last van opstartproblemen en wilden we graag een milieuvriendelijker alternatief. Daarom besloten we een paar maanden terug op zoek te gaan naar een nieuwe bus.

Afgelopen woensdag werd de nieuwe Kunstbus dan eindelijk geïntroduceerd. Hilde van Garderen kreeg eerst een rondleiding door het ARTlab, waarbij de kinderen hun creatieve werk aan de wethouder lieten zien. Daarna ging iedereen naar buiten voor de grote onthulling. Met versierde ballonnen en gekleurde shirts stond iedereen klaar voor de nieuwe Kunstbus, die langzaam achter de oude Kunstbus tevoorschijn kwam. Harriët Bosman, artistiek leider van KLEURinCULTUUR: “Na tien jaar nemen we afscheid van onze oude Kunstbus en zijn we blij dat deze een goede bestemming krijgt bij de Blauwe Reiger als werkatelier voor kunstenaars. Met de nieuwe Kunstbus hopen we de komende jaren weer duizenden kinderen in Almere een eerste kennismaking met kunst en cultuur te kunnen
bieden.”

Met de Kunstbus organiseert Stichting KLEURinCULTUUR gratis creatieve workshops en activiteiten voor kinderen van 4 t/m 14 jaar in Almere. De nieuwe Kunstbus zal vanaf nu heel Almere doorrijden en ingezet worden bij evenementen, parken en scholen.

Vijand van het volk gaat op theatertournee

Aangrijpend, spannend, oergeestig en actueel. Vijand van het volk is de ultieme moderne klassieker over corruptie en milieusceptici in de veelbesproken bewerking van de Schaubühne Berlin. De voorstelling gaat vanaf 26 september voor het eerst op landelijke theatertournee, gespeeld door een nieuwe generatie topacteurs voor Theatergroep Suburbia.

Vijand van het volk gaat over politieke intriges, fake news en het milieudebat. Klokkenluider Thomas Stockmann zet zijn jonge gezin en zijn carrière op het spel voor zijn idealen. Zullen zijn familie en vrienden hem steunen of laten ze hem keihard vallen?

In een kleine stad dromen de bewoners van financiële voorspoed nu er een geneeskrachtige bron is ontdekt. Ze verwachten een toestroom aan gasten in het plaatselijke kuuroord. Huisarts Thomas Stockmann ontdekt dat het heilzame water besmet is met gif. Hij pikt het niet langer en eist dat de gemeente het nieuws wereldkundig maakt. Maar zijn broer Peter, wethouder in het stadje, is hierop tegen. Als de waarheid aan het licht komt betekent dat de sluiting van het kuuroord en wordt het stadje opgezadeld met torenhoge kosten. Langzaam begint de steun aan Thomas af te brokkelen.

Theatergroep Suburbia speelde in 2016 Vijand van het volk op locatie in Almere en ontving lovende reacties van de pers en het publiek. Dit najaar is de lang verwachte landelijke theatertournee.

“Regisseur Albert Lubbers en zijn acteurs bewijzen overtuigend dat idealen fragiel zijn, en het waard
zijn om te worden verdedigd.”

Theaterkrant

“Acteur Xander van Vledder speelt de beroemde vierde akte van Henrik Ibsen op indrukwekkende wijze.”

de Volkskrant

Vijand van het volk is te zien van 26 september tot en met 30 november in de theaters. Première 5 oktober in de Kunstlinie Almere Flevoland. Meer informatie over de voorstelling, de acteurs en de volledige speellijst op theatergroepsuburbia.nl

Cast: Xander van Vledder, Justus van Dillen, Hanne Arendzen, Wouter Van Lierde, Ruben Brinkman, Titus Boonstra, Milan Sekeris. Tekst: Henrik Ibsen. Bewerking: Schaubühne Berlin. Vertaling: Léon van der Sanden. Regie: Albert Lubbers. Decorontwerp: Herbert Janse. Lichtontwerp: Roelof Pothuis. Kostuumontwerp: Dorien de Jonge.

1 2 3 4