Labyrinth of the Senses [LotS] start 27 september

Kom proeven, ruiken, luisteren, kijken en voelen in het Labyrint van je zintuigen

Op vrijdagmiddag 27 september om 17.00 uur opent de Almeerse wethouder van cultuur Hilde van Garderen het Labyrinth of the Senses [LotS] en start hiermee het Uitfestival Almere. [LotS] bestaat uit zes enorme bubbels die aan elkaar vast zitten als zeepbellen. [LotS] staat op het Forum tegenover de bioscoop en is onderdeel van het Uitfestival Almere. Het festival vindt plaats van 27 tot en met 29 september 2019 in Almere Centrum. Met meer dan 80 artiesten en 120 voorstellingen.

“De bubbels zijn supervet!”

[LotS] is een interactieve kunstinstallatie
[LotS] is een rondreizende kunstinstallatie waarbinnen je kunt rondlopen. In de zes enorme bubbels van [LotS] ontdek je hoe jouw zintuigen je soms voor de gek houden. Zintuigen kunnen ons verleiden om bepaalde dingen te doen of juist niet. Wat je zintuigen je vertellen beïnvloedt de keuzes die je maakt. Je ondergaat een multisensitieve reis via een aantal korte belevenissen en je word je bewust van het feit dat je zintuigen vaker op ‘uit’ staan dan op ‘aan’.

“Vooraf had ik wel mijn twijfels; maar ik ben onder de indruk hoe fraai alles geworden is!”

Wat vind je in de bubbels?
Een mix van kunstenaars, wetenschappers en spelmakers werkten aan dit unieke project. In elke bubbel staat een kunstinstallatie met een ander zintuig als thema. De belevingsbubbel geur [Scent] laat je verhalen uit de hele wereld ruiken. In kleur [Color] leer je spelenderwijs een compositie te maken, waarmee de gehele ruimte van kleur verandert en hoe je jouw emotie kan beïnvloeden. Het ‘Food Art project’ in smaak [Taste] toont ons verlangen om gezond en jong te blijven. In geluid [Sound] kom je volledig tot rust en in voelen [Touch] mag je aanraken en word je geraakt. In de laatste bubbel over de toekomst [Next Senses] verken je het onbekende. In vijf korte films over intieme technologie verwijzen we je naar systemen die ons lichaam koloniseren, ons gedrag beïnvloeden en onze identiteit bepalen.

“Het was een sensatie om binnen te zijn!”

Almere Centrum is de eerste landingslocatie
Almere is voor de initiatiefnemers Mira Ticheler en Marcel Kolder de ideale plaats om dit ‘levenswerk’ te laten landen: ‘We leven in een ratrace, je kunt je verliezen in de drukte van de stad. Door even stil te staan en je zintuigen te gebruiken, ben je meer bewust van wat je doet. En daar word je gelukkiger van.’

[LotS] is een van de eerste grote uitingen van nieuwe stichting CitySenses. Het plan is om op termijn een museaal belevingspark neer te zetten in Almere. Voor meer informatie, kijk op www.labyrinthofthesenses.nl of www.citysenses.nl [LotS] is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere, Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeente Almere, diverse bedrijven en vele donateurs.

Open Monumentendag 2019

Op 14 en 15 september doet Almere mee aan de nationale Open Monumentendag. Verschillende iconische gebouwen en locaties openen dit weekend de deuren voor publiek. Dit jaar richten de activiteiten zich op het centrum van Almere Haven: het oudste stadsdeel van onze stad. Dit is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar je normaliter niet zo snel komt en om meer over de geschiedenis van Almere Haven te horen. Het programma van de Open Monumentendag staat vanaf nu online op almere.nl/openmonumentendag.

Ontdek de eerste stadskern van Almere, haar gebouwen en de interessante verhalen en anekdotes. Of doe mee aan de bijzondere activiteiten voor jong én oud. Bezoekers kunnen tijdens de Open Monumentendag bijvoorbeeld een kijkje nemen in het eerste officiële monument van Almere: het voormalig politiebureau aan de Bivak dat ontworpen is door het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas. Daarnaast geven de stadsbeiaardiers demonstraties in het carillon van de Goede Rede toren, kunnen bezoekers een kijkje nemen in het woonexperiment Centraal Wonen De Wierden uit 1984, geven gidsen historische en architectuurwandelingen, vinden er rondleidingen plaats door het gebouw Corrosia aan de Markt, en kunnen kinderen meedoen aan workshops.

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig. Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en activiteiten.

Vrijwilligers gezocht
Erfgoedhuis Almere is op zoek naar vrijwilligers die op 14 en 15 september bezoekers willen verwelkomen bij de verschillende locaties en activiteiten. Bent u geïnteresseerd in architectuur en de geschiedenis van Almere? Meld u dan aan via almere.nl/openmonumentendag.

Almere en Open Monumentendag
Almere heeft pas één officieel monument, maar ook tal van andere iconische gebouwen en locaties. De steeds ouder wordende New Town staat vol met architectonische pareltjes in experimenteel vormgegeven stedenbouwkundige ontwerpen. Almere wordt niet voor niks de hoofdstad van Post 65 architectuur genoemd. Om deze bijzondere locaties open te stellen voor publiek doet de stad ook dit jaar weer mee aan de Open Monumentendag.

Open Monumentendag Almere is een evenement van Erfgoedhuis Almere; dé plek voor activiteiten en informatie over de ontstaansgeschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere. Het Erfgoedhuis organiseert gratis lezingen, tentoonstellingen en tal van activiteiten voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis.

Theatergroep Suburbia dreigt opnieuw te moeten verdwijnen

Scènefoto: uit ‘De nacht, de moeder van de dag’ – foto: Bart Grietens

ALMERE – Na het mogelijke vertrek van Vis á Vis staat nu ook theatergroep Suburbia op het punt te verdwijnen. De minister van OCW onttrekt budget aan het Fonds Podiumkunsten voor vernieuwing in de BIS en het volgen van de fair practice code. Daardoor is er een groot risico dat straks meer dan de helft van de huidige meerjarig gesubsidieerde makers en organisaties bij het Fonds Podiumkunsten buiten de boot gaan vallen.

Binnen de podiumkunsten blijken onder andere Theatergroep Suburbia en Orkater nu al buiten spel te staan doordat ze straks niet kunnen aanvragen in de Basisinfrastructuur (BIS), maar ook niet meer bij het fonds, als de aangekondigde budgetvermindering van € 8,6 miljoen wordt doorgezet.

Zakelijk leider Jos van Hulst van het Almeerse stadsgezelschap Suburbia: “natuurlijk onderschrijven ook wij het belang van vernieuwing en een eerlijke betaling in de kunsten. Maar wat de minister nu presenteert als een investering is niet anders dan een bezuiniging op het middenveld in de podiumkunsten. Om het voor anderen mogelijk te maken wat wij al jarenlang succesvol doen: cultuur maken voor en door iedereen.”

In juni presenteerde de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Engelshoven, haar uitgangspuntenbrief. Daarin formuleert ze: “Door meer rekening te houden met keuzes die lokaal worden gemaakt, kunnen we betere randvoorwaarden creëren voor een rijk, divers en bloeiend cultureel leven. (…) Samen met gemeenten en provincies wil ik cultuur voor zoveel mogelijk mensen betekenis geven.”

Net als 4 jaar geleden koos ook toen het Fonds Podiumkunsten voor doorstroming, dynamiek en innovatie omdat er te weinig budget voorhanden was. Ondanks alle mooie woorden van de minister over samen optrekken met lokale overheden, lijkt haar voornemen te stranden op de beleidsvrijheid van de cultuurfondsen. Regionale inbedding van de BIS of bij de rijksfondsen lijkt niet plaats te vinden.

Daarmee dreigt de snelgroeiende provincie Flevoland zijn enige theatergezelschap dat toneel maakt voor volwassenen te verliezen.

1 2 3 4