Turbojaar voor kerkuilen

Het jaar 2019 was voor de kerkuilen en hun uilskuikens weer een goed jaar. De Kerkuilenwerkgroep Oost-Flevoland heeft nog nooit meegemaakt dat er zoveel uilskuikens zijn uitgevlogen. “Door de gunstige droge weersomstandigheden waren veel muizen aanwezig in het landbouwgebied” vertelt Lykele Zwanenburg. “Door een webcam in de kast bij de familie Beye weten we dat het eerste ei hier op 20 maart is gelegd. Ik ben benieuwd
wanneer het eerste ei dit jaar is gelegd.”

De zomer kende twee zeer warme perioden. “In de eerste periode waren de eerste uilskuikens al uitgevlogen” vervolgt Lykele. “Tijdens de tweede warme periode waren de kerkuilen nog bezig met het uitbroeden van het tweede legsel. Gelukkig zijn er geen jongen uit de kast gesprongen vanwege de hitte.”

Naast de vast bewoonde kasten zijn er in 2019 op een zestal nieuwe adressen voor het eerst kerkuilen gaan broeden. “Heel bijzonder was een tweede broedsel met 13 eieren. Dit broedsel is helaas mislukt; alle eieren waren onbevrucht.
Tijdens de controles en ringsessies is er altijd volop belangstelling van de bewoners en genodigden. Zo ook op het bedrijf van de familie Jeuken, waarbij een grote groep scouts uit Dronten kwam kijken. Geïnteresseerd luisterden zij naar het verhaal van ringer Hans Docter. Het ringen is voor iedereen altijd een bijzonder moment” besluit de ervaren ringer.

Totalen van het turbojaar 2019:
1e broedsels: 41 met 178 pullen – waarvan 1 broedsel mislukt.
2e broedsels: 17 met 50 pullen – waarvan 4 broedsels mislukt.
Totaal 58 broedsels waarvan 53 broedsels geslaagd met 228 jongen.

“Wist u dat een kerkuil tussen de 1500 en 2000 muizen eet per jaar?”

Als u de Kerkuilenwerkgroep een warm hart toedraagt kunt u donatie/gift storten op banknummer
NL68 RBRB 0783 1423 74 ten name van L. Zwanenburg , inzake Kerkuil bescherming.

Smul van eigen oogst

Lokaal produceren van voedsel, verzamelen, verwerken en lokaal smullen is niet alleen hip maar ook heel gezond. Almere heeft veel te bieden als het gaat om eten van eigen bodem. Wil je zelf aan de slag in een moestuin? Kijk op de website www.duurzaamalmere.nl

Hoe groot is jouw voedsel voetafdruk?

Met jouw keuze voor voedsel, het doen van boodschappen, koken en afval bepaal je de grootte van jouw ecologische voedsel voetafdruk. Doe de test op www.flevolandsevoetafdruk.nl en ontvang tips over hoe jij jou voedsel voetafdruk kunt verkleinen.

Maak kans op een Pakket ‘wild plukken’

Wildplukken is leuk en gezond! De planten en vruchten worden niet bespoten, zitten bomvol met goede voedingsstoffen. En, niet onbelangrijk, je bent in beweging en ervaart de natuur dichtbij! Let erop dat je zoveel mogelijk alleen naar buiten gaat en je aan de 1.5 meter afstand houdt. Pluk op schone plekken en met respect voor de natuur. Deel voor 1 juni jou favoriete wildpluk recept via info@nmfflevoland.nl met in het onderwerp/titel van je mail ‘wildplukrecept’

Proef de Rijke Oogst

Proef de Rijke Oogst is een magazine voor de moestuinliefhebber die wil tuinieren met respect voor de natuur. Tuinieren zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en mét de inzet van de natuur.  Exemplaar gratis ontvangen? Stuur een e-mail naar info@nmfflevoland.nl.

Wereld Waterdag: een interactieve dag voor jong en oud

Foto: Marjolein den Hartog

Waterpeilbeheersing, moerasreset, waterkwaliteit en inpolderen: het klinkt misschien ingewikkeld en niet zo spannend, maar op Wereld Waterdag bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders worden alle bezoekers, van jong tot oud, vanzelf enthousiast!

Theater op stelten

Bijvoorbeeld door het bijwonen van een bijzondere voorstelling van twee prachtige peilschalen die op een theatrale manier vertellen over het moeras en waterpeilbeheersing. Kinderen leren alles over het onderwerp door deze interactieve voorstelling die op Wereld Waterdag een paar keer wordt opgevoerd. Bezoekers mogen aansluiten wanneer zij willen. Daarnaast is er een quiz en mogen kinderen ook zelf steltlopen.

Zelf experimenteren

Kinderen en gezinnen kunnen bij twee interactieve installaties van Belevenisonderwijs deel uitmaken van het ecosysteem van het moeras of zelf ‘Flevoland opspuiten’. Verder kunnen creatievelingen zich uitleven bij het bootjes en eendjes vouwen onder begeleiding van een origami-specialist. Dit doorlopende programma is van 13:00 tot 16:30 gratis te beleven en bezichtigen bij Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders.

Wildernis Onder Water (WOW)

Speciaal voor de Wereld Waterdag op 22 maart komt de onderwater-boswachter weer langs! Tijdens deze WOW-middag (Wildernis Onder Water) ga je op ontdekkingstocht met de onderwater-boswachter. Wat leeft er in en op de Oostvaardersplassen? Hoe ver kun je in het water kijken? Door middel van proefjes met het water, emmertjes, schepnetjes en onderwaterkijkers leer je hier spelenderwijs meer over.

Deze WOW-middag duurt van 13:15 tot 14:45 en biedt plek aan 25 kinderen! Het kost €3,- per kind. Mee met de ‘onderwaterboswachter’? Boek dan via deze link: www.staatsbosbeheer.nl/WOWoostvaardersplassen

Natuurbelevingcentrum

Bij Oostvaardersplassen Almere worden het hele jaar door verschillende (educatieve) activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Staatsbosbeheer, Almere City Marketing en Stichting Stad & Natuur werken daar samen aan een gevarieerd programma. Wereld Waterdag vindt plaats bij Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders, Oostvaardersbosplaats 1 in Almere. De toegang is gratis, voor de Wildernis Onder Water-activiteit wordt een bijdrage gevraagd.

In Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders is verder een kleine expositie, er worden films gedraaid, er is een panoramaruimte met verrekijkers en een kraaiennest met telescoop. Een goed startpunt voor een lange of korte wandelingen of voor een versnapering bij horecagelegenheid Paviljoen de Oostvaarders. Het Natuurbelevingcentrum is iedere dag geopend van 10:00 tot 17:00.

Maak kans op een warmtescan!

Natuur en Milieufederatie Flevoland voert samen met haar Energieloket Flevoland 365 dagen lang een bewustwordingscampagne ‘Ontdek je lekje’ gericht op energiebesparing. Flevolandse woningeigenaren kunnen kans maken op een infrarood warmtescan van de buitenkant van hun woning.

Zo kan een woningeigenaar zien waar zijn woning warmte lekt, en waar het nemen van energiemaatregelen wenselijk kan zijn. Via de campagne ‘Ontdek je lekje’ maakt het Energieloket Flevoland zichtbaar dat je met een goed geïsoleerde woning veel energie kan besparen en zo kan bijdragen aan CO2-reductie.

Hoe doe ik mee?

Om kans te maken op een warmtescan kan iedere Flevolandse woningeigenaar zich aanmelden. Dit kan via www.energieloketflevoland.nl/warmtescan en het beantwoorden van de slogan “Mijn woning verdient een warmtescan omdat….”. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt van de winnende slogans.

Zolang de buitentemperatuur minder dan 10 graden Celsius is kan de warmtescan door het Energieloket Flevoland worden uitgevoerd. In het najaar zal de campagne met de warmtescans worden herhaald.

Openings-event van de Week van de Circulaire Economie

De Almeerse Week van de Circulaire Economie kent een bijzondere aftrap: een dag vol activiteiten die in het teken staan van het moeras én duurzaamheid. Een op het eerste oog niet zo voor de hand liggende combinatie, maar het moeras biedt tal van circulaire mogelijkheden. Op 2 februari kunnen bezoekers het met eigen ogen zien, ervaren en zelfs proeven in Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders.

Het Natuurbelevingcentrum kijkt uit op een enorm wetlandgebied: De Oostvaardersplassen. Op 2 februari is het World Wetlands Day, daarom wordt er aandacht besteed aan dit bijzondere gebied en de mogelijkheden van het moeras. Zo kun je bijvoorbeeld op moerassafari in het Natura2000-gebied en een eigen mini-moeras-ecosysteem maken voor thuis. Er is een expositie van materialen gemaakt van Almeerse waterplanten en lichtgevende planten maar er kunnen bijvoorbeeld ook algen geproefd worden in een speciale algen-bar. Er zijn een aantal lezingen en excursies, er is voorlezen voor kinderen, er is een workshop verzorgingsproducten maken met algen en ook het survival-spel ‘Val niet in het moeras’.

Het evenement start 13:00 en is gratis te bezoeken. Voor sommige activiteiten (zoals de excursies en de workshops) wordt een bijdrage gevraagd, die kunnen vooraf al gereserveerd worden. Eén moerassafari en één lezing start al eerder dan 13:00. De meubels en aankleding worden verzorgd door De Kringloper, die spullen zijn ook te koop.

Het volledige aanbod (inclusief links om te boeken):

 • Op moerassafari met de boswachter. Een exclusieve excursie speciaal voor deze dag georganiseerd. Ga met de jeep het Natura2000-gebied in, naar de rand van het moeras. Inclusief lezing over de wetlands van de Oostvaardersplassen door een boswachter van Staatsbosbeheer. Toegankelijk vanaf 12 jaar:
  BOEK HIER
 • Nick de Ronde van Living Lights neemt een heel bijzonder lamp mee: De lamp krijgt energie door gebruik te maken de natuurlijke photosynthese van een plant. Door de plant aan te raken en in beweging te brengen, gaat de “plant” aan.
  BOEK HIER
 • Lezing van Karlijn Arts over Living Lights en POND. Pond is een drijvend netwerk dat energie genereert uit sloten en moerassen. Hoe is het ontstaan, hoe werkt het en wat zijn de toekomstplannen?
  BOEK HIER
 • De AlgenBar van EAT ART collective: een interactieve installatie met licht en geluid die onze levenscyclus aansluit op die van de alg. Na het leveren van een donatie in de vorm van adem (CO2), krijgen de deelnemers een non-alcholische cocktail te proeven met (verse) spirulina. Er vindt kort gezegd een uitwisseling van voeding plaats:
  BOEK HIER
 • Lichaamsscrub en gezichtsmasker maken met algen, verzorgd door DeeCares:
  BOEK HIER
 • Verhalenverteller met verhalen over het moeras en de moerasdieren die er wonen. Onze Almere Kamer is omgetoverd tot huiskamersetting door de Kringloper Almere. Alles wat er in onze huiskamer te vinden is, is tevens te koop. (kinderen)
 • Maak je eigen botanische print van een waterplant of moerasplant. De workshopleider van KLEURinCULTUUR leert je meerdere druktechnieken zodat je een mooi aandenken van de dag mee naar huis kunt nemen:
  BOEK HIER
 • Proefjes doen met elektriciteit opwekken uit doorsnee objecten, zoals planten (kinderen)
 • Sportieve activiteit: val niet in het moeras! Doe een wedstrijdje tegen je vrienden of gezinnen tegen elkaar. Wie houdt zijn voeten droog? Verzorgd door Outdoorpark SEC Almere (voor alle leeftijden)
 • Workshop maak je je eigen mini-moeras in een gesloten ecosysteem. Je kiest je eigen moerasplantjes en mossoorten inclusief drainagesysteem en LED-verlichting! Door EcoLifeTube:
  BOEK HIER
 • Moerasvogels voor Dummies inclusief ecokarexcursie door een gids van Staatsbosbeheer en Vogel- en Natuurwacht Flevoland. De lezing duurt een half uur en de excursie een uur. Vanaf 8 jaar en ouder. Reserveer deze excursie hier:
  BOEK HIER
 • Kleine expositie van materialen gemaakt van Almeerse waterplanten

1 2 3 4