Nieuwe pand VLA officieel geopend

Burgemeester Franc Weerwind en wethouder Froukje de Jong shoppen bij VLA

Burgemeester Franc Weerwind en wethouder Froukje de Jong hebben het nieuwe pand van VoedselLoket Almere (VLA) officieel geopend tijdens een feestelijke bijeenkomst op het nieuwe adres: De Steiger 122 in Almere Haven.

Er waren tegen de 200 gasten die voor een flink deel met grote ogen van verbazing en verwondering rondliepen. “In dit pand denken wij onze ambities nog verder waar te kunnen maken door meer Almeerders eerder, sneller en efficiënter te helpen. We willen een open deur zijn voor iedereen die afglijdt naar armoede”, aldus Peter Mons, directeur van VLA, ‘De term ‘VoedselLoket’ dekt in dit pand de lading dan ook nog maar heel beperkt. We zijn veel groter en doen veel meer dan de meeste mensen denken.’

Nieuw pand vijf keer groter

Het nieuwe onderkomen van VLA is bijna vijf keer zo groot als de oude behuizing op de Ambachtsmark. Er werden op de dag van de opening rondleidingen georganiseerd door de diverse kantoorruimten, natuurlijk door de VLA Supermarkt maar ook langs de ‘Kledingwinkel’, het Meubel- en WitgoedLoket, de cursusruimte en de ontmoetingsruimte voor de klanten van VLA. Er is in totaal ruim 1600 m2. Als je al die vierkante meters achter elkaar legt, besla je dus anderhalve kilometer.

Meer dan je denkt

Burgemeester Franc Weerwind zei het ook in zijn speech. VLA is een geweldig initiatief voor en door Almeerders, veel meer dan alleen voedsel verstrekken zoals de naam suggereert. Adjunct directeur Jitske Steendam hoort dat niet voor het eerst. “Ja, we zijn een organisatie met 150 vaste vrijwilligers en dan nog eens tegen de 700 losse vrijwilligers waarop we een beroep kunnen doen bij inzamelingen in supermarkten en elders. Voedsel verstrekken is maar een facet van wat we doen. De kern is: zorgen dat mensen weer op eigen benen komen te staan. We helpen mensen met levensmiddelen en goederen, maar alleen in combinatie met een hulpverleningstraject dat in de regel binnen een half jaar maakt dat we klanten weer kunnen uitzwaaien. Omdat ze het weer zelf rooien. We boeken daar opmerkelijke successen mee. En we zien heel weinig klanten terugkeren.”

Peter Mons vertelt dat elke klant een vaste hulpverlener krijgt toegewezen en dat VLA daarom samenwerkt met bijna alle hulpverlenersinstanties die Almere rijk is. Er worden per jaar meer dan 1300 gezinnen uit de malaise geholpen. Gezinnen uit alle wijken van Almere. Mons: “Als we iets hebben geleerd in de meer dan tien jaar van ons bestaan, dan is het dat bijna iedereen in financieel zwaar weer terecht kan komen. Dat zien we aan de diversiteit in ons klantenbestand. Een scheiding met een huis onder water, kan in een paar maanden de reserves doen opdrogen en van de dagelijkse boodschappen een probleem maken.”

VLA 2.0

De verhuizing van VLA is een eerste stap op een weg naar een nog veel groter VLA, zo werd ook op de dag van de opening duidelijk gemaakt. Er zijn plannen om te komen tot een soort sociaal warenhuis, waar heel Almere terecht kan en wat bevoorraad wordt via giften, donaties en inzamelingen. Het idee is dat mensen er naar draagkracht betalen. Adjunct directeur Jitske Steendam: “Dan kunnen we net als nu onze huidige klanten met een verstrekt budget, dus gratis, laten winkelen en kunnen we anderen helpen met grotere of kleinere kortingen. We kunnen dan voor een veel bredere doelgroep wat betekenen. Want buiten onze huidige klanten, die echt aan de grond zitten, zijn er heel veel mensen in Almere, er wordt geschat zeker 15.000, die ook steun nodig hebben, bijvoorbeeld om te voorkomen dat ook in de armoedigste categorie gaan thuishoren.” Ook in de armoedebestrijding is het kennelijk zo, dat voorkomen beter is dan genezen.

Lovende woorden

De aanwezigen tijdens de opening waren vol lof over wat ze hoorden en zagen. “Zeer bevlogen mensen met hart voor hen die het echt nodig hebben”, schreef iemand op de facebookpagina van VLA. En er was ook lof voor de gastvrije ontvangst, de rondleidingen, de aankleding en de catering. Alles natuurlijk verzorgt dankzij de steun van een tiental sponsors. En men keerde huiswaarts voorzien van een bijzonder leeg VLA-pak, dat moeiteloos inzetbaar is als collectebus. Een letterlijk ‘tot ziens’ is daarvan de bedoeling. Maar dan met een vol VLA-pak.