Almere gaat voor een echte binnenstad

Almere wil een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Een prettige mix van ontmoeten, beleven, studeren, winkelen, wonen en werken voor Almeerders en de regio.

Een plek waar je je thuis voelt als bewoner, bezoeker en ondernemer. Om hier de komende jaren veel steviger vorm aan te geven is de visie ‘De eeuwig jonge binnenstad’ door het college vastgesteld en voor behandeling aan de gemeenteraad aangeboden. Deze visie met bijbehorende werkwijze, zoals het invoeren van binnenstadmanagement, vormt de basis om samen met partners en initiatiefnemers de ontwikkeling van de binnenstad naar een hoger plan te tillen. Ook de samenwerking met de provincie Flevoland en het Rijk via Almere 2.0 maakt daarbij veel mogelijk.

Wethouder Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, Maaike Veeningen, ziet deze ontwikkeling als een grote stap in de groei van Almere naar een gezonde en groene stad met meer inwoners, studenten, onderwijs, cultuur en voorzieningen die daarbij horen: “De beweging van Almere Centrum als gebied naar ‘binnenstad voor heel Almere’ verbindt de vele gewenste ontwikkelingen.” Daarbij maken ook de veranderingen in de Retail het nodig dat er een compacter winkelgebied komt. “het is hard nodig om zaken in goede banen te leiden. Wij zien dat winkels het moeilijk hebben en dat landelijke winkelketens ook hier hun deuren sluiten. Voor onze inwoners en bezoekers willen wij graag een leuk en levendig gebied blijven bieden. Dat was vroeger puur een dagje shoppen, maar de wereld verandert en daar spelen wij nu actief op in. Dat doen wij door te gaan voor meer voorzieningen en ruimte te scheppen voor ongeveer 5.000 woningen, voor meer informele werklocaties en voor meer plekken voor ontspanning en vermaak.” Ook de vernieuwing van het Station en de ontwikkelingen in het stationsgebied maken onderdeel uit van de in de visie opgenomen ontwikkelingen.

Op weg naar een echte binnenstad

Het verschil tussen een binnenstad en een (winkel)centrum is dat er naast aantrekkelijke winkels ook voldoende ruimte is voor onderwijs, uitgaan, cultuur, wonen en recreatie. In een binnenstad is altijd wat te doen. Voor het verbeteren van de beleving krijgen de acht pleinen een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden groener. Ook door de rest van het centrum komt op plekken meer groen. Er zal meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en meer evenementen. De visie biedt ruimte aan een campus met voor 1.000 studentenwoningen, een groot landelijk museum en andere grootstedelijke voorzieningen. Want een binnenstad werkt goed als ze aantrekkelijk en levendig is en er verschillende stedelijke functies samenkomen. Almere versterkt zo de binnenstad zelf en de stad als geheel.

Waar blijft The Peace of Christmas?

Verlang jij naar vrede? Iedereen verlangt ernaar! Toch? John Lennon zingt erover in ‘Happy Xmas War is Over’. President Trump heeft het erover in zijn Christmas Message. En de woorden Peace en Vrede worden het hele jaar niet zo vaak uitgesproken als nu. Waarom ervaren we dan geen volledige vrede in de wereld? De Wegwijzer in Almere gaat tijdens een unieke kerstdienst op woensdag 25 december aanstaande op zoek naar vrede.

Lees meer

Henk Struik kanshebber Doemee-award 2019 provincie Flevoland

Fietsmaatjes Almere ontvangen de Doemee Award stimuleringsprijs

Steeds meer mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen. Met hun enthousiasme maken zij het verschil; door op zoek te gaan naar de mogelijkheden en niet te blijven denken in beperkingen. Iets wat een podium verdient en extra gewaardeerd wordt met een Doemee-award georganiseerd door MEE. 12 december werden de winnaars bekend gemaakt.

Initiatiefnemer Henk Struik

Eén van de kanshebbers was Henk Struik uit Almere. Henk en zijn dochter nemen regelmatig alleenstaande ouders en hun kind mee voor een dagje uit naar de Efteling. Het is voor veel kinderen uit een minimasituatie de eerste kennismaking met de Efteling in Kaatsheuvel. Een initiatief wat jong en oud uit de dagelijkse ellende haalt, ook al is het maar voor 1 dag. Zelfs voor sommige ouders was het een eerste kennismaking met het sprookjesachtige park. “Uiteraard gaat de ochtend wat stroef, je bent tenslotte een vreemde die iets moois geeft, dat moet echt landen,” verteld Struik. “Tegen de middag is vaak het ijs gebroken en zie je de ellende van onze gasten afvallen. Zeker bij binnenkomst, wanneer het kind beseft wat de Efteling echt is, zie je ze stralen. Dat gezichtje is goud waard, ook al kost het ons enkele tientjes. Vaak wordt dit ook mogelijk gemaakt door spontane donaties.”
Deze bezoeken worden mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de vriendentickets die abonneehouders kunnen aanschaffen.

Kanshebber voor de stimuleringsprijs en de publieksprijs

Naast Henk Struik kregen nog 10 initiatieven uit de provincie Flevoland een podium op de feestelijke uitreiking. Stichting Fietsmaatjes Almere ging er met de stimuleringsprijs ter waarde van €500,- vandoor. Daarnaast kon iedereen via de website van MEE stemmen op zijn of haar favoriete initiatief. In totaal is er 2928 keer gestemd. Sportclub MOVE ging met de publieksprijs naar huis.

Gedeelde missie

De feestelijke uitreiking op 12 december vond plaats in het stadion de Vijverberg van Betaald Voetbalclub de Graafschap. Niet alleen de winnaars werden geroemd om hun inzet. Ook Henk Struik en andere kanshebbers kregen erkenning voor het belangrijke werk dat ze doen.

Hans Martijn Ostendorp, directeur De Graafschap: “Ik ben heel blij dat met de Doemee-award aandacht wordt gevraagd voor de inclusieve samenleving. Want we kunnen niet genoeg voorbeelden krijgen van mensen die stimuleren dat meedoen belangrijk is. Ik hoop dat dit soort mensen en organisaties een voorbeeld durven te zijn voor anderen. Want juist hun voorbeelden en succesverhalen hebben we nodig om andere mensen en organisaties te stimuleren en inspireren.”

allGo wijzigt vanaf 15 december dienstregeling

Op zondag 15 december gaat de nieuwe dienstregeling van allGo in voor het busvervoer in en rond Almere. Jaarlijks wordt de bezetting en dienstregeling geanalyseerd en worden er wijzigingen doorgevoerd. De nieuwe dienstregeling komt mede tot stand op basis van tips en feedback van reizigers en chauffeurs. Ook zijn er gesprekken gevoerd met het ROCOV en de gemeente Almere. Dit alles met als doel een logische reis voor de reizigers met waar mogelijk verbeterde aansluitingen en realistische rijtijden. Hieronder zijn de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de nieuwe dienstregeling op een rij gezet.

Belangrijke wijzigingen
De rijtijden van alle buslijnen zijn geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat ritten regelmatig te vroeg reden. Met ingang van de nieuwe dienstregeling zijn de rittijden realistischer ingesteld, waardoor het minder vaak voorkomt dat de bus te vroeg of te laat langs de halte rijdt. In de vroege ochtend zijn de frequenties van de stadslijnen (M-lijnen) gewijzigd. De stadslijnen rijden voortaan vanaf 7.00 uur de maximale spitsfrequentie. Op zaterdag rijden de bussen het hele jaar door dezelfde dienstregeling. Er is dus geen afwijkende dienstregeling meer op de zaterdag in de vakantieperiodes. De aansluitingen op busstation ’t Oor verbeteren. In de spits betekent dit dat er niet altijd meer aangesloten wordt op Muiden P&R. Op Station Centrum verbetert de aansluiting op de eerste en de laatste treinen. Ook op een nieuwe extra vroege trein naar Schiphol wordt voortaan aangesloten door alle stadslijnen (M-lijnen). In verband met de drukte op lijn M4 en M7 rijden hier voortaan alleen nog grote (15 meter) bussen. Hierdoor hebben reizigers een grotere kans op een zitplaats.

Opmerkingen per lijn
Lijn M3 Station Centrum – Componistenpad
We passen de frequentie van lijn M3 aan. Deze lijn blijft hoogfrequent, maar rijdt over de hele dag iets minder vaak. Daarnaast is de lijn M3 voortaan beter afgestemd op lijn M6. Hierdoor rijden de bussen tussen Station Centrum en Beatrixpark beter verspreid, waardoor er meer reismogelijkheden voor reizigers zijn.

Lijn 22 (FlexiGo) Station Buiten – De Vaart
De halte P.I. Almere van lijn 22 heet voortaan Pontonweg.

Lijn 326 (R-net) Almere-Blaricum
Tussen de haltes Vogelweg en Stichtsebrug wordt een halte toegevoegd voor de R-net lijn 326. De nieuwe halte heet Stichtsekant en komt in de loop van 2020 in gebruik.

Lijn 327 en 327 (R-net) Amsterdam – Almere Haven
In verband met de lage bezetting eindigen er ‘s ochtends zes ritten van de R-net lijnen 327 en 328 vanuit Amsterdam op de Steiger. Deze ritten rijden niet door Almere Haven. Alle andere ritten blijven wel gewoon door Almere Haven rijden.

Lijn 323 en 328 (R-net) Almere – Amsterdam
Met ingang van de nieuwe dienstregeling is lokaal vervoer in Amsterdam toegestaan op de R-net lijnen 323 en 328. Dat betekent dat reizigers die alleen binnen Amsterdam reizen ook mogen in- en uitstappen.

Reis plannen
allGo verzorgt het busvervoer in Almere in opdracht van de gemeente Almere. De nieuwe folders en lijnennetkaarten zijn beschikbaar op www.allgobus.nl/dienstregeling2020. Ook zijn de lijnen en dienstregeling via de interactieve reisplanner te bekijken. Hiermee krijgen reizigers een visueel, begrijpelijk en actueel overzicht van hun reismogelijkheden. Daarnaast attenderen wij onze reizigers op de nieuwe dienstregeling via de beeldschermen in de bussen, de dynamische borden bij diverse haltes en via social media.

1 2 3 18