Proef met waterstofbus vanaf 2021 ook in Flevoland

Vanaf januari 2021 start een proef van twee jaar met het reizen met een waterstofbus in drie noordelijke provincies. Gedeputeerde Jan de Reus: “De provincie Flevoland zet zich in voor experimenten met waterstof. Dit is een begin. We hopen op termijn de lijn verder naar Lelystad door te trekken en op die wijze ook de potentie voor een waterstofvulpunt te vergroten. Met deze ontwikkeling komt het duurzaam reizen met de bus over langere afstanden een stap dichterbij. Een ontwikkeling die past bij de ambities voor de verduurzaming van de mobiliteit in Flevoland.”

Opwaardering bestaande touringcar
Arriva laat een bestaande touringcar ombouwen naar een bus die op waterstof rijdt. Deze bus kan 100 km/u rijden op één van de langste HOV-lijnen (hoogwaardig openbaar vervoer) in Nederland, tussen Emmeloord en Groningen. Arriva gaat deze proef met de touringcar in 2021 en 2022 uitvoeren met steun van de provincies Groningen, Flevoland, Fryslân en het OV-bureau. Zo geven de partijen samen een belangrijke impuls aan een duurzamer hoogwaardig openbaar vervoer. De opwaardering van een bestaande dieselbus naar een waterstofbus is een mooi voorbeeld van Circulaire Economie en inspiratie voor verduurzaming van de touringcarsector.

Eerste verse sojaoogst in Flevoland geslaagd

Foto: Cakemaker

Zondag 22 september 2019 vond de eerste oogst van de verse sojaboontjes, genaamd ‘Dutch Edamame’ in Flevoland plaats. De boeren zijn dag en nacht bezig geweest met de oogst, het doppen op het land en het vervoeren naar de fabriek en Flevolandse restaurants. De boontjes zijn te proeven tijdens de Flevolandse restaurantweken.

Van grond tot mond
De peulen zijn van de plant gehaald en direct gedopt. De boontjes worden naar de fabriek gebracht om ze te blancheren en daarna in te vriezen. Op klantniveau worden ze nu verspreid. Een deel van de biologische teelt is medio november verkrijgbaar bij Ekoplaza. Daarnaast wordt Dutch Edamame verkocht in buitenlandse speciaalzaken. Voor de niet biologische teelt zijn de boeren in gesprek met Nederlandse supermarkten.

Proeven tijdens restaurantweken
Dutch Edamame kan van 23 september tot 13 oktober 2019 geproefd worden in een aantal Flevolandse restaurants. Provincie Flevoland daagt middels de challenge ‘Eet als een pionier’ koks uit om heerlijke gerechten te verzinnen met verse soja in de hoofdrol. Ga voor een overzicht met deelnemende restaurants naar onze dossierpagina.

Dutch Edamame: van én voor eigen bodem
Dutch Edamame is een initiatief waarin tien Flevolandse telers, samen met ketenpartners, de uitdaging zijn aangegaan om als eerste in Nederland op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen en vermarkten. De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Meer weten? Kijk op dutchedamame.nl.

Proeftuin Growing Green Proteins
Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Laatste kans: win een participatie twv €3000

Zuyderzon


Heeft u nog niet meegedaan aan de zomeractie van Energieloket Flevoland? Dan is dit uw laatste kans! Wie uiterlijk 20 september 2019 alle deelopdrachten uitvoert en instuurt bij het loket, maakt kans op de hoofdprijs: een participatie in Zonnepark Zuyderzon met een waarde van € 3.000. Hoe kunt u meedoen? Zoek op de website van het Energieloket Flevoland de pagina van de zomeractie, werk de opdrachten uit en stuur deze in. Meer informatie nodig? Kom langs op een van de inloopspreekuren van Energieloket Flevoland (locatie en openingstijden) of volg het loket op Facebook en Twitter. 

Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag. 
Energieloket Flevoland helpt!

Eerste jaars maken kennis met MBO College Lelystad

Samenwerking stond centraal tijdens de kennismaking van de eerstejaars studenten

Een enerverende start van het nieuwe schooljaar, zo kunnen de afgelopen drie dagen van ruim 500 nieuwe studenten bij MBO College Lelystad en SCALA het best worden omschreven. Het hoofddoel van de activiteiten die de school voor alle nieuwe studenten heeft georganiseerd is kennis maken met de school, docenten en – heel belangrijk – hun nieuwe medestudenten.

Lees meer
1 2 3 11