Eerste verse sojaoogst in Flevoland geslaagd

Foto: Cakemaker

Zondag 22 september 2019 vond de eerste oogst van de verse sojaboontjes, genaamd ‘Dutch Edamame’ in Flevoland plaats. De boeren zijn dag en nacht bezig geweest met de oogst, het doppen op het land en het vervoeren naar de fabriek en Flevolandse restaurants. De boontjes zijn te proeven tijdens de Flevolandse restaurantweken.

Van grond tot mond
De peulen zijn van de plant gehaald en direct gedopt. De boontjes worden naar de fabriek gebracht om ze te blancheren en daarna in te vriezen. Op klantniveau worden ze nu verspreid. Een deel van de biologische teelt is medio november verkrijgbaar bij Ekoplaza. Daarnaast wordt Dutch Edamame verkocht in buitenlandse speciaalzaken. Voor de niet biologische teelt zijn de boeren in gesprek met Nederlandse supermarkten.

Proeven tijdens restaurantweken
Dutch Edamame kan van 23 september tot 13 oktober 2019 geproefd worden in een aantal Flevolandse restaurants. Provincie Flevoland daagt middels de challenge ‘Eet als een pionier’ koks uit om heerlijke gerechten te verzinnen met verse soja in de hoofdrol. Ga voor een overzicht met deelnemende restaurants naar onze dossierpagina.

Dutch Edamame: van én voor eigen bodem
Dutch Edamame is een initiatief waarin tien Flevolandse telers, samen met ketenpartners, de uitdaging zijn aangegaan om als eerste in Nederland op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen en vermarkten. De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland. Meer weten? Kijk op dutchedamame.nl.

Proeftuin Growing Green Proteins
Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Laatste kans: win een participatie twv €3000

Zuyderzon


Heeft u nog niet meegedaan aan de zomeractie van Energieloket Flevoland? Dan is dit uw laatste kans! Wie uiterlijk 20 september 2019 alle deelopdrachten uitvoert en instuurt bij het loket, maakt kans op de hoofdprijs: een participatie in Zonnepark Zuyderzon met een waarde van € 3.000. Hoe kunt u meedoen? Zoek op de website van het Energieloket Flevoland de pagina van de zomeractie, werk de opdrachten uit en stuur deze in. Meer informatie nodig? Kom langs op een van de inloopspreekuren van Energieloket Flevoland (locatie en openingstijden) of volg het loket op Facebook en Twitter. 

Woonwaarde omhoog, energierekening omlaag. 
Energieloket Flevoland helpt!

Eerste jaars maken kennis met MBO College Lelystad

Samenwerking stond centraal tijdens de kennismaking van de eerstejaars studenten

Een enerverende start van het nieuwe schooljaar, zo kunnen de afgelopen drie dagen van ruim 500 nieuwe studenten bij MBO College Lelystad en SCALA het best worden omschreven. Het hoofddoel van de activiteiten die de school voor alle nieuwe studenten heeft georganiseerd is kennis maken met de school, docenten en – heel belangrijk – hun nieuwe medestudenten.

Lees meer

Donatie op Locatie geeft geld aan Flevolandse initiatieven

De Buurtwinkel in Lelystad van de stichting Met Inzet Lukt Alles kreeg in de eerste ronde een financiële bijdrage.

Flevolandse initiatieven voor sociale of culturele activiteiten kunnen geld krijgen van het VSBfonds. Het fonds start met de tweede ronde van Donatie op Locatie in Flevoland. Eerder kregen zes initiatieven een bedrag. Wie vóór 12 augustus een idee voor een activiteit indient kan, bij goedkeuring, tot maximaal tienduizend euro ontvangen.

Kansrijke projecten krijgen een uitnodiging voor een gesprek waarna, in samenwerking met CMO Flevoland, het VSBfonds beslist of er een bijdrage gedaan wordt. Het gesprek maakt deel uit van de behandeling van aanvragen tot tienduizend euro. Binnen twee weken na het gesprek horen aanvragers of ze van VSBfonds een donatie krijgen.
Tijdens de eerste ronde, dit voorjaar, kregen bijvoorbeeld een Buurtwinkel en Buurtmoestuin, een mobiele jongerenontmoetingsplek, het plan om te starten met een wijkjobcoach en nog enkele initiatieven een financiële bijdrage.

Ideeën aanmelden
Wie een mooi idee heeft waardoor andere mensen mee kunnen doen aan een sociale of culturele activiteit kan zich melden. Het gaat om initiatieven waardoor mensen anderen ontmoeten of inspireren, zich verder ontwikkelen of bijdragen aan de lokale of regionale gemeenschap. De aanvraag moet vóór 12 augustus binnen zijn bij het VSBfonds. Aanmelden kan via www.vsbfonds.nl. Op die website is ook alle informatie te vinden.

Het VSBfonds nodigt kanshebbers uit om eind augustus bij CMO Flevoland in Lelystad voor een persoonlijk gesprek langs te komen. Binnen twee weken krijgen indieners daarna bericht of ze wel of niet een donatie krijgen.

Over VSBFonds
VSBfonds is één van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland. Het fonds bestaat sinds 1990 en heeft elk jaar 26 miljoen euro donatiebudget beschikbaar om te investeren in de kwaliteit van de Nederlandse samenleving.

1 2 3 11