Uniek boetepakket voor zwartrijders op allGo bussen in Almere

Op maandag 19 november is Keolis Nederland gestart met een experiment dat nooit eerder is gedaan; Het verstrekken van een voorlichtend boetepakket, inclusief een geladen OV-chipkaart met 10 reizen. Het is de bedoeling van het experiment dat het aantal zwartrijders op de allGo bussen in Almere drastisch vermindert. Bovendien moet het bijdragen aan een veiligere reis voor klanten en chauffeurs.

“In Almere ervaren wij het (landelijk) hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie, ook bij betalende reizigers”, zegt Chris Hogeveen, concessiemanager Keolis in Almere. “Het doel van dit unieke experiment is niet om zwartrijders weg te jagen, maar hen juist te behouden en te laten betalen; net als dat je voor boodschappen betaalt”.

Reizigers die aantoonbaar zwartrijden krijgen per 12 november eenmalig het boetepakket aangeboden door de controleurs buitengewoon opsporingsambtenaars (BOA’s). In dit pakket zit een Z-card met alle informatie over het gewenste gedrag en de wijze waarop betaling voor de reis dient plaats te vinden. Het boetepakket bevat verder een OV-chipkaart ter waarde van € 7,50, inclusief tien gratis reizen die meteen gebruikt kunnen worden. Het nummer van de OV-chipkaart legt Keolis vast, zodat wanneer er met die kaart weer wordt zwartgereden, er wordt overgegaan tot de reguliere boete van € 50. Daar is dan geen ontkomen meer aan.

De prijs van dit pakket is 37,50 euro tot het einde van het jaar, daarna wordt het 40 euro. “Op deze manier proberen we de zwartrijder nieuw gedrag aan te leren door meteen het gebruik van de OV-chipkaart toe te laten passen. Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt”, aldus Chris Hogeveen. allGo is goed, maar niet gek. Wordt een zwartrijder binnen beperkte tijd weer gepakt na eerder ontvangst van dit boetepakket, dan wordt een boete van 50 euro opgelegd.

Sinds december 2017 heeft Keolis Nederland flink geïnvesteerd in een zeer professioneel en uitgebreid team van gecertificeerde BOA’s die 24/7 zichtbaar aanwezig zijn en een gevarieerd programma aan controles uitvoert. Na enkele maanden intensieve controle ziet Keolis een duidelijke daling in zwartrijden en tegelijk een stijging in het geregistreerde aantal ritten dat reizigers maken. Dit leidt tot de voorzichtige conclusie dat de aanpak van intensief controleren werkt en dat zwartrijders niet weglopen, maar vaker gaan betalen. Daarnaast kan worden geconcludeerd dat, door deze investering, de algehele veiligheid in de bussen is verbeterd. Dat past bij het uitgangspunt van de vervoerder van het bieden van een veilige reis voor zowel haar reizigers als de medewerkers.

Deel dit bericht op social media!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin