Ninthe (14) even de ‘baas’ van het Flevoziekenhuis

Op 23 januari 2020 was de 14-jarige Ninthe Pasman even de baas van het Flevoziekenhuis. Zij nam deze rol voor een dag over van Anita Arts, voorzitter van de raad van bestuur. Ninthe zit in de 3de klas van het VMBO. Het Flevoziekenhuis is trotse deelnemer aan de zesde editie van JINC Baas van Morgen. In totaal deden maar liefst 317 ‘bazen’ in Nederland mee aan het evenement.

De dag begon met de kennismaking en het bespreken van de opdracht. Ninthe had een vol programma. Na een korte presentatie van het nieuwe voedingsconcept maakte zij samen met chef-kok Niels een eiwitrijk tussendoortje. Daarna bracht Ninthe zelf een tussendoortje naar een patiënt. Bij de poli Oogheelkunde leerde zij dat het aantal kinderen met oogklachten groeit. Dit komt door te veel beeldschermgebruik. Na een echte oogmeting bracht Ninthe een bezoek aan het laboratorium van het ziekenhuis waar zij op een ‘oefenarm’ bloed prikte, een rondleiding kreeg en hielp bij het bepalen van een bloedstolling.

Advies van de Baas

Met een korte film presenteerde Ninthe haar bevindingen aan Anita Arts. Ninthe vindt vooral de drukte in het ziekenhuis opvallend. Anita Arts vroeg Ninthe twee dingen te noemen die zij anders zou doen. Ninthe: “Zorg voor meer apparaten (VeinViewer©) die helpen bij het bloedprikken. Dat is voor patiënten prettig. En de afstand tussen het laboratorium en de plek waar het bloed wordt geprikt is best lang. Dat kost veel tijd. Kijk of dat anders kan.”

Frisse kijk

Anita Arts was na afloop onder de indruk van Ninthe. “Ik vind dat ze op haar jonge leeftijd met goede opmerkingen komt. Ik ga daar serieus naar kijken en ze bespreken met de betrokken collega’s in de organisatie. Jongeren hebben vaak een hele frisse kijk op onze organisatie. Dat maakt dit tot een bijzonder project. We geven jongeren een kijkje in een wereld die ze anders niet zo snel zouden leren kennen. Dat helpt ze in hun keuze voor een studie en een loopbaan”.

Baas van Morgen

Het Flevoziekenhuis deed voor de zesde keer mee met JINC Baas van morgen. In totaal deden 317 ‘bazen’ mee in Nederland aan het evenement. JINC werkt samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven. Via het JINC-programma maken jongeren kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 47.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien. 

Foto en video: Flevoziekenhuis


De Luisterlijn en Incluzio openen Praatlijn in Week tegen Eenzaamheid

Op dinsdag 1 oktober openen de Luisterlijn en Incluzio een speciale ‘Eenzaamheidslijn’. Iedereen die zich eenzaam voelt en behoefte heeft aan een praatje of een goed gesprek kan van 1 tot en met 8 oktober bellen met het speciale nummer 085 – 007 77 70.

Behoefte aan eenzaamheidslijn
De Luisterlijn biedt het hele jaar door een luisterend oor en is er voor iedereen die behoefte heeft aan een anoniem gesprek. Eenzaamheid komt daarbij terug in één op de drie gesprekken. Er blijkt een grote behoefte aan een telefoonnummer tegen eenzaamheid. Monique van Bijsterveld, directeur-bestuurder van de Luisterlijn: “Uit onderzoek van Kantar blijkt dat maar liefst tweederde van de Nederlanders vindt dat er een speciaal telefoonnummer moet komen voor mensen die zich eenzaam voelen. In de Week tegen Eenzaamheid is er een speciaal nummer beschikbaar en we hopen dat veel mensen ons ook echt gaan bellen.”

Over de ‘Eenzaamheidslijn’
De ‘Eenzaamheidslijn’ is van 1 tot en met 8 oktober bereikbaar van 13.30 uur tot en met 21.30 uur. Iedereen die behoefte heeft aan een praatje of een goed gesprek kan bellen naar 085 – 007 77 70. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar via telefoonnummer 0900-0767.

Over Incluzio
Achter de telefoon zitten dit keer niet alleen de vrijwilligers van de Luisterlijn maar de medewerkers van Incluzio. Een organisatie die lokaal actief is in o.a. wijkteams, huizen van de wijk en huishoudelijke hulp. Peter de Visser, algemeen directeur van Incluzio en zorgmanager van het jaar: “Onze medewerkers komen elke dag bij mensen thuis of spreken hen in de buurt. Eenzaamheid, isolement, het gevoel er niet toe te doen is iets wat we regelmatig tegenkomen bij jong en oud. In de buurten waar wij actief zijn werken we er al hard aan om met de buurt hier iets aan te doen. We willen ook landelijk het verschil maken op dit belangrijke onderwerp, vandaar dat we samen met de Luisterlijn dit initiatief hebben genomen. Onze medewerkers weten als geen ander hoe belangrijk een praatje is. Daarom zet een deel van hen zich deze week belangeloos in door de telefoonlijn te bemannen en een praatje te maken met mensen die dat nodig hebben.”

Presentatie rapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’

Op dinsdagavond 27 augustus presenteert de heer Bas Leerink en het betrokken team vanuit IG&H | Health
het adviesrapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’.

Deze bijeenkomst is georganiseerd voor Gemeenteraden en Provinciale Staten en is openbaar. Iedereen die
geïnteresseerd is, kan als toehoorder deze bijeenkomst bijwonen. De bijeenkomst vindt plaats in het
Provinciehuis, Visarenddreef 1 in Lelystad en start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur).

Amerpoort zoekt mediamakers voor landelijke award uitreiking

Uitreiking Amerpoort awards 2018

Tijdens de Week van de Mediawijsheid 2019 organiseert Amerpoort op 9 november, de allereerste landelijke Special Media Awards. Een prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Met presentatrice Tess Milne en o.a. ervaringsdeskundige Sander Pat in de vakjury gaat dit een onvergetelijk feestje worden. Amerpoort geeft sinds twee jaar mediawijsheid de volle aandacht en wil met dit evenement op een positieve manier bijdragen aan een leuk online leven.

Lees meer

KittenScanner neemt angst voor onderzoek weg

Kinderen bij de Kittenscanner | Foto: Flevoziekenhuis

Kinderen kunnen in paniek raken als zij door een MRI- of CT-scanner moeten, zeker omdat hun ouders niet bij het onderzoek aanwezig kunnen zijn. De kans op een nare ervaring is kleiner als kinderen beter begrijpen wat er gebeurt. De afdeling Radiologie van het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een KittenScanner in de wachtruimte staan. De KittenScanner is door Philips Healthcare ontworpen om angst te verminderen en kinderen op een speelse manier voor te bereiden op het onderzoek.

Lees meer
1 2 3 6